Sivut

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Kabulin kadut

Tässä sitä nyt seisotaan. Keskellä ruuhkaa.
Kaksi viikkoa Kabulissa ohi ja hengissä ollaan edelleen! Jippii!!!

Kabulin kadut kuhisevat ihmisiä ja etenkin autoja. Olen viime viikkojen aikana käynyt työasioissa muutaman kerran kaupungilla ja autolla kulkiessa ei voi välttyä ruuhkalta. Autoja tulee solkenaan joka suunnasta, töötti laulaa ja väistely on hallussa.

Kabulissa asuu yli 3 miljoonaa ihmistä, ja kaupunkina se paisuu edelleen hallitsematonta vauhtia. 

Liikenteessä väenpaljouden huomaa helposti. Kabulin katuja kuluttaa päivittäin arviolta noin 650 000 autoa, mutta katuverkosto on suunniteltu noin 30 000 auton käyttöön. Autoja on joka puolella, ja liikennepoliiseista ja ohjauksesta huolimatta, liikennesääntöjä noudatetaan melko väljästi. Kolareita ei tosin näy juuri lainkaan.

Katuverkoston suunnittelu/arviointivirhe on toisaalta hyvä asia, sillä sen voisi nähdä myös julkisen liikenteen mahdollisuutena: paljon ihmisiä, mutta liian vähän tilaa yksityisautoiluun. Vähän niin kuin New York, jossa 30 miljoonaa ihmistä paahtaa päivittäin töihin ja ties mihin turismoseikkailuihin. Harmillista tosin on, että Kabulissa julkinen liikenne ei ole mikään poliittinen prioriteetti, eikä sen Afganistanin kaltaisessa haastepesässä kuulu ollakaan. Realiteetit on kohdattava.

Kabulin kadut viehättävät minua ruuhkasta huolimatta erittäin paljon. Autojen ohella liikenteessä on helppo bongata myös pyöräilijöitä ja hevoskärryjä. Liikennevälineitä löytyy siis joka lähtöön. Lisäksi kadunreunat notkuvat mitä ihmeellisimpiä pikkukauppoja, ja tavaraa löytyy ämpäreistä kännyköihin, hedelmäkojuista lihakauppoihin, urheiluvälineliikkeisiin, supermarketteihin ja vaateputiikkeihin. Olen aivan varma, että Kabulista saa ostettua mitä vaan, ja mitä täältä ei saa, sitä ei tarvita.

Vappupallo päivässä pitää mielen virkeänä.
Turvallisuustilanteen vuoksi minulla ei kuitenkaan ole mahdollista nauttia itse katuvilinästä. En voi käydä pikkuputiikeissa ihastelemassa esimerkiksi upeita täytekakkuja, joita kuola poskella tuijotin autosta tällä viikolla. Toisaalta hyvä niin – pysyy ainakin linjat kunnossa.

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/13782283/?claim=2nuhb42kmta">Follow my blog with Bloglovin</a>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti