Sivut

maanantai 22. kesäkuuta 2015

Suomalaisemännän mini-Ramadan

Viime torstaina alkoi Radaman eli kuukauden mittainen paastonaika. Tänä aikana jokainen muslimiksi tunnustautuva henkilö pidättäytyy ruokailusta auringonvalon aikaan. Täällä Afganistanissa se tarkoittaa noin 04.30 ja 19.00 välistä aikaa.

Kaikki eivät toki paastoa, vaikka kunnollisia muslimeita olisivatkin. Esimerkiksi lapset, raskaana olevat naiset ja terveydellisistä syistä muutoin kykenemättömät ovat vapautettu paastosta.

Suomessakin useat muslimit viettävät parhaillaan paastoa. Heille se saattaa helposti olla suurempi koettelemus kuin täällä. Ei varmasti ole helppoa kulkea kaupungilla nälissään ravintolaterassien, kahviloiden ja muiden kuppiloiden ohi. Täällä kaikki ravintolat, kuppilat ja muut kadunvarsikojut ovat suljettuna päiväsaikaan. Ruokakaupat ovat tosin auki.

Ajan puolesta Suomessa asuvat muslimit eivät taida seurata auringonvaloa. Olisihan se tähän aikaan vuodesta varsinkin Suomen pohjoisosissa melkolailla mahdotonta: aurinko kun ei laske ollenkaan. Vaikka ilmeisesti muutama Suomen auringonvaloa seuraava paastosissikin aina löytyy, BBC:n vuonna 2012 kirjoittaman artikkelin mukaan virallisten sääntöjen puolesta Suomessa paastoamiseen voisi noudattaa Mekkan/Medinan aikaa. Hyvin yleistä on myös noudattaa Turkin aikaa. 

Minun mini-Ramadan on melko kevyt versio varsinaisesta paastosta. En ole koskaan paastonnut tai harjoittanut muutoinkaan mitään erityistä detox-kuuria, joten saa nähdä miten käy. Leireissämme kiertää jo nyt paljon puhetta siitä, että osa paikallisista kollegoistamme itseasiassa lihoaa Ramadanin aikana. Toivottavasti tämä jää vain huhupuheiksi, ja ettei minulle ainakaan käy niin. Toivottavasti me kaikki muistamme syödä terveellisesti ja kohtuudella paastoajan ulkopuolella.

Aloitin paastoamisen eilen ja nyt kun kaksi ensimmäistä päivää on jo takana, niin hyvin tässä ollaan vielä tolkuissaan. Eilen jaksoin jopa käydä kuntopiirissä työpäivän päätteeksi. Hyvä alku siis!

Säännöt tälle suomalaisemännän mini-Ramadanille ovat seuraavat: 
  1. Ei ruokailua klo 07.30-17.00 välillä. Klo 17.00 ensinälkään hedelmiä, smoothie, kevyt leipä, tms. ja illallinen vasta klo 19.00 
  2. Vain vesi on sallittua myös klo 07.30-17.00 välillä 
  3. Paastoajan ulkopuolella tulee syödä terveellisesti. Ei hotkimista! 
  4. Paasto kestää noin kaksi viikkoa eli seuraavan lomani alkuun
Itselleni tässä ehkä suurin myönnytys on vesi. Minun on vaikea ylipäätään ymmärtää miksi se on kielletty paaston aikana kun suurin osa muslimimaista sijaitsee kuitenkin melko lämpöisillä leveysasteilla. Ehkä tämä on yksi niistä "Allah works in a mysterious way" -hetkistä. 

Mutta ei siis kovin vaikeasti toteutettava paasto. Kokeile sinäkin – vielä ehtii mukaan!


Muiden lounas.



Minun lounas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti